8.2. – 11.2.2022
Vyučovací hodiny budou probíhat on-line dle stálého rozvrhu hodin, informace – MS TEAMS.
15.11. – 19.11.2021
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
(Uč. str. 16 – 19)
K oddělování složek ze směsí se používají postupy, při kterých se využívá rozdílných vlastností jednotlivých složek směsí.
Metody:
- Usazování
typ směsi: emulze (olej s vodou)
rozdílná vlastnost: různá hustota
princip: látky s větší hustotou (a hmotností) klesají „dolů“
pomůcka: dělící nálevka (uč. obr. str. 17)
2. Filtrace
typ směsi: suspenze (písek ve vodě)
rozdílná vlastnost: různá velikost částic
princip: větší částice se zachytí na filtru, menší částice pronikají
pomůcka: aparatura (uč. obr. str. 18)
3. Destilace
typ směsi: roztok – stejnorodá směs (ethanol = líh s vodou)
rozdílná vlastnost: teplota varu
princip: roztok zahříváme, první se odpařuje látka s nižší teplotou varu,
ta se pak ochladí a tím zkapalní
pomůcka: destilační aparatura (uč. obr. str. 18)
pozn.: čistá látka se nazývá destilát (např. ethanol)
tv vody= 100°C, tv lihu = 78°C
4) Krystalizace
typ směsi: roztok – stejnorodá směs (rozpuštěná sůl ve vodě)
rozdílná vlastnost: schopnost látek vytvářet krystaly
princip: roztok zahříváme, jedna složka se odpaří (např. voda),
druhá vykrystalizuje (např. sůl)
pomůcka: krystalizační miska, hodinové sklo (uč. obr. str. 19)
OTÁZKY K PROCVIČENÍ:
Uč. str. 21/ 1., 2., 3., 4.