8.2. – 11.2.2022

Vyučovací hodiny budou probíhat on-line dle stálého rozvrhu hodin, informace – MS TEAMS.


15.11. – 19.11.2021

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ

(Uč. str. 16 – 19)

K oddělování složek ze směsí se používají postupy, při kterých se využívá rozdílných vlastností jednotlivých složek směsí.

Metody:

  1. Usazování

typ směsi: emulze (olej s vodou)

rozdílná vlastnost: různá hustota

princip: látky s větší hustotou (a hmotností) klesají „dolů“

pomůcka: dělící nálevka (uč. obr. str. 17)

2. Filtrace

typ směsi: suspenze (písek ve vodě)

rozdílná vlastnost: různá velikost částic

princip: větší částice se zachytí na filtru, menší částice pronikají

pomůcka: aparatura (uč. obr. str. 18)

3. Destilace

typ směsi: roztok – stejnorodá směs (ethanol = líh s vodou)

rozdílná vlastnost: teplota varu

princip: roztok zahříváme, první se odpařuje látka s nižší teplotou varu,

ta se pak ochladí a tím zkapalní

pomůcka: destilační aparatura (uč. obr. str. 18)

pozn.: čistá látka se nazývá destilát (např. ethanol)

tv vody= 100°C, tv lihu = 78°C

4) Krystalizace

typ směsi: roztok – stejnorodá směs (rozpuštěná sůl ve vodě)

rozdílná vlastnost: schopnost látek vytvářet krystaly

princip: roztok zahříváme, jedna složka se odpaří (např. voda),

druhá vykrystalizuje (např. sůl)

pomůcka: krystalizační miska, hodinové sklo (uč. obr. str. 19)

OTÁZKY K PROCVIČENÍ:

Uč. str. 21/ 1., 2., 3., 4.