Světový den rybolovu se každoročně slaví 21. listopadu. Jeho cílem je upozornit na nadměrný rybolov, ničení stanovišť a další vážné hrozby pro udržitelnost mořských i sladkovodních zdrojů.
Mořský a vnitrozemský rybolov spolu s akvakulturou poskytuje potravu, výživu a zdroj příjmů přibližně 820 milionům lidí na celém světě, a to od lovu, zpracování, uvádění na trh a distribuce.
Jednou z největších hrozeb pro udržitelnost globálních rybolovných zdrojů je nezákonný, nehlášený a neregulovaný rybolov.
Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) poukazuje na to, že téměř 90 % celosvětových populací mořských ryb bylo buď plně využito nebo nadměrně odloveno nebo vyčerpáno do té míry, že obnova nemusí být biologicky možná.
Vypouštění škodlivých látek, jako jsou plasty a jiný odpad, do vodních útvarů, má ničivé následky pro vodní život. Nejnovější výzkumy ukazují, že přes 50% odpadů v mořích, včetně velké tichomořské odpadové skvrny, představují rybářské sítě, které tento „ostrov“ z drží pohromadě. Akumulace odpadu vyprodukovaného průmyslovým rybařením v oceánech má mnoho negativních dopadů, zejména nebezpečí úrazu či smrti mořských živočichů, a uvolňování částic mikroplastů.
